Biografija

Ansambel Mladi godci deluje od decembra 2006 in spada med zasedbe s triom in 4 glasnim petjem. Dva člana prihajata iz okolice Horjula (tu je tudi sedež ansambla) in dva iz okolice Škocjana na Dolenjskem. Do sedaj so izdali 5 zgoščenk. Najnovejši CD z naslovom Naših 10 je izšel februarja 2018, kMladi godci so svojo pot začeli leta 2006 v zasedbi pevca Mihe Kogovška (2. tenor), harmonikaša Igorja Osredkarja (1. tenor), kontrabasista Grega Trčka (1. bas) in kitarista Jerneja Trčka (2. bas). Vsi štirje so nekaj let prej skupaj igrali v šolskem ansamblu. Na Igorjevo pobudo pa so se združili v ansambel, ki so mu nadeli ime Mladi godci. Njihova vizija je bila že od začetka 4 glasno petje, do katerega pa ni bilo tako lahko priti :-).

Po urah in urah vaje ter nekaj manjših nastopih je za njih slišal Bogdan Marolt, ki jih je takoj podprl kot mentor in avtor. Ko so pričeli s prvimi nastopi, je njihova povprečna starost znašala komaj 15 let. To pomeni, da še nihče od njih ni imel vozniškega izpita. Takrat jih je na nastope vozil Janko Trček (Gregov oče). Nastopov je kmalu bilo veliko, saj so s svojo hudomušnostjo in mladostno energijo povsod pričarali prijetno vzdušje, ki je vedno trajalo do jutra. Janku se iskreno zahvaljujejo, da jih je vedno z veseljem odpeljal na nastope in z njimi prebedel noči.

Ko je leta 2008 Jernej Trček prvi naredil vozniški izpit, so se dogovorili, da bo on "uradni" šofer ansambla. Bogdan pa jim je priskrbel odličen kombi, s katerim so v nekaj letih preigrali in prepotovali Slovenijo po dolgem in počez. Bogdanu hvala :-).. Kmalu je prišla prva avtorska skladba Mlada sreča in z njo prvi dogovorjeni termin za studijsko snemanje. Prva pesem je bila posneta pri g. Petru Finku, pri katerem so ogromno skladb posneli tudi kasneje. Po celodnevnem snemanju je Peter dejal, da jim inštrumenti še kar grejo od rok, pevci pa še niso. Takrat je padla odločitev, da potrebno je narediti korak in poiskati učitelja solo petja. Po nekaj dneh jih je poklical Bogdan, ki je sporočil, da je našel privatnega učitelja solo petja v Ljubljani ter da imata Igor in Miha vaje pojutrišnjem :)... In tako so spoznali čudovitega človeka in vrhunskega učitelja solo petja g. Igorja Oražma. V vseh letih, ko so ga obiskovali, jih je naučil pravilne tehnike petja, dal jim je mnogo glasbenega znanja. Veliko izkušenj je delil tudi na drugih področjih, ne samo na pevskem, in vcepil jim je v glavo, da bodo prišli do kvalitete le z dolgoletnim in trdim delom! Iskreno se mu zahvaljujejo za vsako uro, saj je bila vsaka koristna! Hvala!

Po skoraj že posnetem 1. CDju z naslovom Naši začetki se je v letu 2009 ekipi pridružil človek mnogih idej Joško Vene. Joško je 4 leta v ansamblu igral kontrabas in bariton. Grega pa je potem igral solo kitaro. Leta 2011 je tako izšla 2. CD plošča z naslovom 5 let prijateljstva, leto kasneje pa 3. CD Čas za polko. Do tedaj so skoraj vse skladbe posneli pod taktirko Marka Pezdirca v njegovem studiu Metulj. Snemanja so bila vedno prijetno naporna in vedno so odšli domov polni novega znanja, ki jim ga je dal Marko!

Leta 2013 sta ansambel zaradi drugih interesov zapustila dva člana, Joško Vene in Grega Trček. V ansambel pa je vstopil mladi talent, kontrabasist in baritonist Martin Grdadolnik (1. bas).

Leta 2014 je izšla 4. zgoščenka z naslovom Blizu si, leta 2018 pa 5. CD Naših 10. Vsak izdani CD so vedno okronali z velikim koncertom, ki so ga pripravili v domačem Horjulu. Avtorja vseh lastnih skladb sta Bogdan Marolt (večino besedil) in Igor Osredkar (večina melodij in aranžmajev). Veliko aranžmajev pa so dodelali vsi člani ansambla skupaj na vajah.

V letu 2018 je ansambel zaradi težke poškodbe rame zapustil Jernej Trček, namesto njega pa je v ansambel vstopil kitarist, pevec in za povrhu še Dolenjec Boris Kokove.

Skozi vsa leta se je ansambel pridno pojavljal na narodno zabavnih festivalih, festivalih širom Slovenije in nanizal kar nekaj uspehov in nagrad.

NAGRADE:

  • Na narodno-zabavnem festivalu Luče 2008 soo prejeli 3. mesto strokovne žirije s skladbo Tisoč in sto.
  • Januarja 2010 je skladba Hribovsk' kmet postala viža leta na Veselem vrtiljaku Radia Veseljak.
  • Julija 2011 so prejeli 2. nagrado na mednarodnem festivalu Loborfest na Hrvaškem.
  • Avgusta 2012 so prejeli bronasto priznanje (Bronasti pastirček) in avtor Bogdan Marolt je prejel 1. nagrado za najboljše besedilo festivala Graška gora poje in igra za pesem Blizu si.
  • Decembra 2012 so prejeli zlatega termalčka in hkrati osvojili absolutno 3. mesto po številu točk na festivalu Dolenjske Toplice 2012 za pesem z naslovom Poročni dan.
  • Junija 2013 so prejeli zlato priznanje (Zlati bariton) za pesem Všeč si mi in glavno nagrado pokrovitelja Občine Lobor.
  • Avgusta 2014 so prejeli zlato priznanje (Zlati pastirček), nagrado za najboljši aranžma pesmi Prvi poljub avtorja Igorja Osredkarja in 2. nagrado za besedilo pesmi Prvi poljub avtorja Bogdana Marolt na festivalu Graška gora poje in igra.
  • Avgusta 2018 so prejeli srebrno priznanje (Srebrni pastirček) na festivalu Graška poje in igra za pesem z naslovom Le kdo te ne bi.

Člani

Igor Osredkar


Vodja, kontaktna oseba, 1. tenor, harmonika, električna kitara
Rojen: 09.10.1991
Stan: poročen
Zaposlitev: glasbeni studio Osredkar (poučevanje, snemanje)
Kraj bivanja: Škocjan
Hobiji: branje literature o glasbi, akustiki, šport, udejstvovanje v društvu iskreni mopedisti
Najbolj me ujezi: ne mara narejenih, nepristnih ljudi
Najbolj me razveseli: poljubček od mojih dveh sinkov

Boris Kokove


Kitara, klaviature, 2. bas
Rojen: 28.04.1984
Stan: poročen
Zaposlitev: Preis Sevnica - ključavničar
Kraj bivanja: Bučka
Hobiji: nogomet, igranje kitare, harmonike, vrtnarstvo
Najbolj me ujezi: zamujanje, neiskreni ljudje
Najbolj me razveseli: popoldanski sprehod z družino

Martin Grdadolnik


Kontrabas, bariton, solo kitara, 1. bas
Rojen: 18.08.1995
Stan: samski
Zaposlitev: Mizarstvo Markelj
Kraj bivanja: Samotorica
Hobiji: motor, kmetijska in gradbena mehanizacija
Najbolj me ujezi: toplo pivo, mrzel golaž
Najbolj me razveseli: mrzlo pivo, topel golaž

Miha Kogovšek


2. tenor, povezovanje programa
Rojen: 21.01.1991
Stan: poročen
Zaposlitev: Gradbene storitve Kogovšek
Kraj bivanja: Horjul
Hobiji: obisk raznih fešt
Najbolj me ujezi: prepočasni vozniki
Najbolj me razveseli: Dobra družba na zabavi